Tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief en cv

10 tips die jou helpen bij het schrijven van je sollicitatiebrief 

TIP 1 => Kopieer als eerste de vacaturetekst die op de website staat en sla ‘m op. Je kunt ook een screenshot maken natuurlijk, maar zorg dat je de tekst zelf hebt. Op moment dat de vacature van de website gehaald wordt als de vacature gesloten wordt, dan heb jij tenminste zelf de tekst nog. Dit is ook handig als je wordt uitgenodigd. Dan kun je de tekst even teruglezen ter voorbereiding, zie hiervoor tip 10.  

TIP 2 => Check goed de sluitingsdatum van de vacature. Op die manier weet je hoeveel tijd je hebt voor het schrijven van je brief. Als er geen sluitingsdatum staat, mail of bel dan even naar de organisatie of het bedrijf waar je solliciteert en vraag ernaar. Ze zien of horen dan ook al even je naam en dat is altijd handig.

TIP 3 => Laat de lay-out van je brief eruit springen. Doe het anders dan anders. Gebruik bijvoorbeeld de huisstijlkleuren van de organisatie waar je solliciteert. Of gebruik de kopjes van de vacaturetekst óók in je brief. Je kunt dan elke keer op zo’n kopje ingaan en aangeven hoe het op jezelf van toepassing is.

TIP 4 => Begin je brief met een originele zin. Dan heb je gelijk een goede binnenkomer. Dat kan een ervaring zijn of je reageert op een zin uit de vacaturetekst. Je kunt bijvoorbeeld ook antwoord geven op een vraag die zij stellen. Probeer iets anders te verzinnen de standaardzin: ‘Naar aanleiding van…’ Kijk hiervoor goed naar de vacaturetekst en naar jezelf en wat daarbij past. 

TIP 5 => Maak de brief persoonlijk en laat duidelijk weten wat je motivatie is om bij die organisatie te gaan werken. Jij wil daar immers gaan werken, dus ze willen weten wie jij bent en waarom je daar graag wilt werken. Maak dat duidelijk!

TIP 6 => Bestudeer de vacaturetekst goed. Het is namelijk belangrijk om in je brief ook echt in te gaan op wat er in die tekst staat. Waar zijn zij naar op zoek en wat heb jij daarin te bieden? Benoem dat ook duidelijk in je brief. Geef je ervaring daarin aan. En zet dat ook in je cv. 

TIP 7 => Geef de brief even rust. Als je je brief geschreven hebt en de brief voor jouw gevoel af is, laat je ‘m even een paar uur of zelfs een dag liggen. Dat kan natuurlijk alleen als je daar de tijd voor hebt. Houd daar wel rekening mee. Daarna bekijk je je brief weer met een frisse blik en zie je wellicht nog wat punten om aan te passen. 

TIP 8 => Laat je brief nog even door iemand nalezen voordat je ‘m verstuurt. Je bent zelf ‘blind’ op een gegeven moment en leest over foutjes heen. Die persoon kan net even die kleine foutjes eruit halen of aangeven dat het niet duidelijk is. 

TIP 9 => Verstuur je brief en cv als pdf en dus niet als Word-document. Als je de brief als pdf verstuurt, kan er niets meer verschuiven aan je net zo zorgvuldig opgemaakte brief en cv. Zorg dus dat je je brief en cv na het opstellen ook als pdf opslaat.

TIP 10 => Mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek: lees je brief voordat je het sollicitatiegesprek ingaat nog even goed door. Dan weet je precies wat je geschreven hebt. Zeker handig als je meerdere vacatures hebt lopen. 

Teug naar de pagina ‘Sollicitatiebrieven‘.