Waarom eten we oliebollen met oudjaar?

Heel vroeger was de winter een zware tijd voor de mensen. Er was immers geen verwarming zoals we nu hebben en de winters waren ook écht veel kouder. Vanwege die kou mochten arme mensen tussen Kerstmis en Driekoningen langs de deur gaan om een goed Kerstmis of Nieuwjaar te wensen door een liedje te zingen. Als bedankje kregen ze dan iets te eten zoals een oliebol of kerstbrood.

De oIiebollen werden bereid met ingrediënten die in die tijd in de winter goed beschikbaar waren, zoals: meel, gist, gedroogde vruchtjes. Inmiddels is dat natuurlijk wel anders en zijn de ingrediënten het hele jaar door te verkrijgen. Oliebollen leggen daarnaast een goede bodem in de maag, waardoor je geen honger meer hebt en de kou minder voelt. Wel zo handig toch. En tot slot zijn ze gemakkelijk uit te delen. Leuk om te weten is dat de poedersuiker op de oliebol zoals wij ze tegenwoordig eten er halverwege de negentiende eeuw is bijgekomen.

Dus dat is het verhaal van de oliebol. Ben je weer wat wijzer.

Nog een blog lezen? Zie: Wat een enorme blunder was dat!