Blog – Oeps… 2x post van het CJIB!

We zijn net thuis afgezet door een vriend die ons heeft opgehaald van Schiphol. Samen met mijn gezin heb ik een heerlijke vakantie in Griekenland gehad. We lopen naar binnen en ik pak de post op die op de deurmat ligt. Ik zie dat er twee enveloppen van het CJIB bijzitten. Oeps, dat valt even flink tegen als je net thuiskomt van een heerlijk relaxte vakantie. Maar wacht even…

Allebei de enveloppen blijken voor mijn zestienjarige zoon te zijn. Post van het CJIB voor een zestienjarige, zie ik je denken? Ja, dat kan. Mijn zoon is vlak voor onze vakantie namelijk de trotse eigenaar geworden van een schakelbrommer. Iets waarvan hij al vanaf zijn dertiende droomt. En waarvoor hij al een aantal jaar spaart. Een heuse Bèta 50cc heeft hij gekocht. Dat is een Italiaans merk schakelbrommer, een soort crossmodel. In mijn pubertijd reden de jongens op een Honda MT5. Daar lijkt deze brommer op. 

Drie jaar lang gespaard

Het was mooi om te zien dat hij al een aantal jaar geld opzijzette voor zijn brommer. Drie dagen voor onze vakantie was het dan eindelijk zover: hij kocht de brommer. Zijn droom kwam uit! En het mooie is dat hij die drie dagen voor onze vakantie alleen maar op zijn brommer heeft gereden. Hij ging er zelfs mee naar zijn werk dat bij ons om de hoek is. ‘Ja, dan kan ik nog een stukje rijden als ik klaar ben,’ zei hij toen ik vroeg waarom hij eigenlijk op de brommer ging. 

Fietsen doen we liever niet

Als motorrijder begrijp ik zijn gevoel. Het is immers heerlijk om op een brommer of motor te zitten en die vrijheid te voelen. Een superfijn en ook wel stoer gevoel. En voor mijn zoon brengt dat met zich mee dat hij dan ook nog eens mobieler is. Hij kan heerlijk op zijn brommer naar een vriend die een eind verderop woont en waarvoor hij normaal de bus pakt of heel soms zelfs de fiets. Maar ja, we fietsen natuurlijk liever niet. Nu rijdt hij heerlijk op zijn brommer heen en weer. 

Een hele dure les!

Het is ook ontzettend leerzaam voor hem. Je koopt namelijk niet alleen die brommer, maar je hebt ook een verzekering nodig en wat dacht je van het onderhoud. Dat kost ook nog wat. Of de benzine? Zeker in deze tijden. Hij gooit ‘m vol voor nog geen tien euro, maar dat komt natuurlijk wel regelmatig terug. Een les in hoe je met je geld om kunt gaan en dat niet alles zomaar gratis is. En net terug van een heerlijke vakantie leerde hij nog een les. Helaas een hele dure les. 

Zijn lesje geleerd

Met een vriend achterop ging hij de dag voor onze vakantie lekker een stukje rijden en trok even goed op. Die flitscamera nog net niet buiten de bebouwde kom kende hij niet, althans nog niet. Hij reed daar binnen het uur twee keer langs. En ja, je begrijpt het al: twee keer te hard. Hij was daar wel even flink van slag van, want bijna 150 euro moeten betalen als je zestien jaar bent, valt vies tegen. Hij heeft zijn lesje geleerd. Hij rijdt niet meer zo hard, zegt hij. En ik ben stiekem ook wel blij, want ook al rijd ik zelf motor, als moeder maak ik mij natuurlijk wel zorgen als hij op zijn brommer wegrijdt en even lekker het gas opentrekt! 

Lees ook een andere blog van mij waar mijn zoon in voorkomt: Geen haar, maar lijm op mijn tanden!