BLOG – Opruimen leren door te gamen

Ik heb nu toch een geweldig idee: laten we bij onze pubers het gamen inzetten om te leren opruimen. Als ik namelijk zie hoe mijn zoon vergroeid is met zijn Playstation dan kan het niet anders dan een succes worden. Zo speelt hij veel Minecraft. En dat is natuurlijk eigenlijk gewoon een soort van spelen met Lego, maar dan virtueel. De snelheid waarmee hij huizen en andere objecten bouwt in de Minecraftwereld is echt fenomenaal. Als we dan een pact sluiten met de ontwikkelaars van computerspelletjes, om te beginnen met Minecraft, en in dat spel het opruimen van trash (er wordt op de Playstation veel Engels gesproken vandaar) en andere zaken erin verweven, dan worden onze kinderen er spelenderwijs in meegenomen.

Extra dynamite verdienen

Als je ziet hoe makkelijk ze het spelen van al die verschillende computerspelletjes zichzelf aanleren, dan pikken ze dit in no time op. Dat kan niet anders. Het oppakken van snoep- en chipszakken en in je eigen prullenbak gooien, levert je bijvoorbeeld extra ‘dynamite’ op. Daarmee kun je dan weer een huis van een ander in die wereld opblazen. En geloof me dan gaat mijn zoon die snoep- en chipszakken en weet ik allemaal niet nog meer heus wel in zijn eigen prullenbak gooien. In plaats van her en der door zijn kamer te laten slingeren. Of het educatief verantwoord is dat hij met die dynamietstaven andermans huis opblaast, laat ik even buiten beschouwing. Daar zullen we nog even iets op moeten vinden.

Eenlingen aan sokken

Ook het uitdoen van sokken en ze verplicht beide in de wasmand gooien, zou hem extra punten kunnen opleveren. Zo vaak zit er immers maar één sok in de wasmand en antwoordt hij op de vraag waar de ander is dat hij dat niet weet. Hoe kun je dat nou niet weten? Je doet toch allebei je sokken uit op het moment dat je naar bed gaat. Je gaat toch niet met één sok uit en één sok aan in bed liggen? Dat snap ik echt niet. Ik heb een heel mandje vol met eenlingen aan sokken. Ik laat dat mandje bewust heel lang staan, omdat ik hoop dat die andere sok ooit weer tevoorschijn komt. Inmiddels weet ik dat dat ijdele hoop is. De eenzame sok is gewoon verdwenen.

Dubbele score

Maar goed, weer even terug naar de computerspelletjes. Wat mij betreft zou ook het niet-gaan-opstapelen van al het servies dat meegenomen wordt naar de eigen kamer of beter gezegd richting de Playstation tot deze lijst van ‘te-leren-dingen’ horen. Dus niet al die borden met overgebleven resten eten opstapelen en al die opgestapelde glazen ernaast zetten op het bureau, maar regelmatig mee naar beneden nemen en ín de afwasmachine zetten. Dat zou wat mij betreft zelfs een dubbele score opleveren.

Het ei van Columbus

Ik heb volgens mij echt het ei van Columbus ontdekt. Ik denk serieus dat we meer moeten aansluiten bij de werelden van onze kinderen. Dat hadden wij in onze jongere jaren ook heel fijn gevonden. Of zeg ik nu iets geks? Waar kan ik hier patent voor aanvragen? Wie weet dat? En ik heb dit nu zwart op wit gezet hier op internet, dus niet met mijn idee aan de haal gaan hè!